نوشته شده توسط : خودپرداز

خودپرداز

هر کسب و کاری ادبیات رایج کاری خود را دارد، از خرید و فروش املاک گرفته تا خودرو یا تجارت‌های عمومی‌تر مثل لوازم خانگی و پوشاک. یک حرفه‌ای کسب و کار یا به‌اصطلاح کاسب کارکشته بهتر است درک دقیق و سریعی از مفاهیم مرتبط با کار خود داشته باشد. اگرچه زمان و مسائلی که در ذات هر تجارت وجود دارد خواه ناخواه فعالان آن حوزه را با ادبیات رایج خود آشنا می‌کند، تلاش خودخواسته از طریق مطالعه کمک می‌کند مسیر پیشرفت سریع و ساده‌تر طی شود. بانکداری الکترونیک و تجهیزات مرتبط با آن مثل خودپرداز و کارتخوان هم دارای ادبیات و اصطلاحات رایج خود هستند که برخی از واژگان آنها به دلیل تکرار زیاد نیاز به واشکافی مجدد ندارد. اما برخی دیگر از این اصطلاحات، خصوصا کلمات غیرفارسی نیاز به ترجمه یا شرح مختصری دارد. این مطلب در واقع ترجمه مجدد یا شرح مختصری از اصطلاحات رایج در بانکداری الکترونیک با رویکرد تجهیزات رایج آن است که به سرمایه‌گذاران خودپرداز و دارندگان دستگاه کارتخوان کمک می‌کند شناخت بهتر و سریعتری از این کسب و کار داشته باشند.

پذیرنده

شخصی است حقیقی یا حقوقی که بر اساس قراردادی رسمی با سازمان، بانک یا شرکت معتبر از طریق ابزارهای معرفی شده (مثل خودپرداز، کارتخوان، درگاه پرداخت و غیره) توانایی دریافت یا انتقال وجه پیدا می‌کند. برای مثال وقتی یک فروشگاه درخواست خرید خودپرداز می‌دهد به عنوان یک «پذیرنده» شناخته می‌شود. پذیرنده در بانکداری الکترونیک انواع مختلف دارد. این تعاریف بسته به سامانه یا بستری است که خدمات پایه را ارائه می‌دهد برای همین ممکن است تعریف پذیرنده سیستمی در سامانه شاپرک با سایر شرکت‌ها تفاوت داشت باشد.

قرارداد پذیرنگی

بین دریافت کننده ثابت خدمات یک ابزار بانکی الکترونیک و ارائه کننده آن ابزار قراردادی منعقد می‌شود که به آن قرارداد، “پذیرندگی” می‌گویند. قرارداد پذیرندگی در واقع با بستر پذیرنده و ابزار آن مرتبط است. و در هر کشور، تابع قوانین بانکی و سازمانی مجموعه‌های بالادست خود است. که در ایران این قوانین توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ابلاغ و اعمال می‌شود.

تراکنش

آن را معادل یا فارسی شده عبارت « transaction » می‌دانند. این عبارت در الکترونیک و کامپیوتر دارای طیفی از معانی است. اما به طور خاص به اجرای دستورات در سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی، تراکنش می گویند. در بانکداری الکترونیک درخواست‌های ارسال شده برای اجرا، مانند درخواست برداشت، واریز، انتقال، اعلام مانده حساب، اصلاح مانده و مواری از این قبیل، «تراکنش» نامیده می‌شود.

ابزار پذیرش

به مجموعه امکانات سخت‌‌افزاری و نرم‌افزاری یک سیستم که امکان تراکنش را برای کاربر فراهم می‌کند «ابزار پذیرش» می‌گویند. متداولترین ابزارهای پذیرش عبارتند از کارتخوان، خودپرداز و درگاه‌های پرداخت آنلاین. ابزارهای پذیرش به دو نوع سیستمی و غیرسیستمی تقسیم می‌شوند، اگرچه این تقسیم ‌بندی با توجه به گسترش انواع پذیرنده در تمامی شبکه‌های بانکی مورد تایید نیست.

شرکت PSP

به شرکت‌هایی که خدمات و بستر الکترونیک بین بانک و مشتری را فراهم می‌کنند شرکت PSP گفته می‌شود. در واقع یک شرکت PSP یک شرکت واسط بین بانک و مشتری است که در این بین ابزارهای متصل به خدمات هم از زیرساخت شرکت PSP استفاده می‌کند. یک دارنده دستگاه کارتخوان یا خودپرداز نیازی نیست که با شرکت psp در ارتباط یا قرارداد باشد. زمانی که دارنده دستگاه درخواست می‌کند که کارتخوان یا خودپرداز از خدمات بانک خاصی استفاده کند، شرکت ارائه کننده دستگاه بهترین psp مورد تایید خود را معرفی و روند فنی و قانونی ارتباط را به صورت کاملا قانونی و امن فراهم می‌کند. در حال حاضر 12 شرکت psp در ایران فعال هستند.

شبکه شتاب

اولین شبکه مبادلات اطلاعات بین‌ بانکی ایران به صورت الکترونیکی است که در سال 1381 راه‌اندازی و فعال شد. این سوئیچ ملی که اصطلاحا «شبکه تبادل اطلاعات بانکی» نامیده شده و عبارت شتاب هم سرواژه همین جمله است در حال حاضر تبادل اطلاعات بانکی 30 بانک، موسسه مالی و قرض‌الحسنه را به عهده دارد. همچنین این شبکه با اتصال شبکه شتاب به مرکز سوئیچینگ خارج از کشور، بین شبکه شتاب و شبکه‌های خارج از کشور در منطقه خلیج فارس اولین سوئیچ بین بانکی بین‌المللی را برای بانکهای کشور ایجاد کرد. عبارت «خودپرداز متصل به شتاب» که در بالای بعضی از خودپردازها دیده می‌شود. در واقع تاکیدی است بر یکپارچگی و امکان ارتباط با تمامی شعب و موسسات رسمی متصل به شبکه بانکی کشور.

شبکه شاپرک

شاپرک یک نظام یکپارچه پرداخت است که از نظر قانونی زیر مجموعه بانک مرکزی محسوب شده و سهامداران آن بانک مرکزی و بانک‌ های اصلی کشور هستند. این سامانه در سال 1391 فعال و وارد چرخه خدمات بانکداری الکترونیک شد. با فعال شدن این بستر کلیه بانک های کشور برای اتصال به سئویچ خدمات شرکت‌های psp ملزم هستند که به جای اتصال مستقیم به شبکه شاپرک متصل شوند که به لحاظ مدیریت اطلاعات و تامین امنیت خدمات پرداخت یک گام بسیار مهم و اساسی در بانکداری الکترونیک محسوب می‌شود.

اصطلاحات و عبارات بانکداری الکترونیک بسیار زیاد و خارج از حوصله این مقاله است. موارد اشاره شده با ترکیب و قرار گرفتن در واژگان مصطلح در کنار هم موجب خلق ده ها عبارت جدید می‌شود. مثلا وقتی از «پذیرنده» یا «صادر کننده» صحبت می‌کنیم اگر قبل از آن بانک پذیرنده، بانک صادر کننده، شرکت پذیرنده یا بستر پذیرنده قرار بگیرد خود این عبارات تعاریف متعددی خواهد داشت که در بخش‌های بعدی به شرح کوتاه عبارات پرکاربر این حوزه بیشتر خواهیم پرداخت.

source: اصطلاحات، واژگان وادبیات رایج بانکداری الکترونیک



:: موضوعات مرتبط: خودپرداز , خرید خودپرداز , درامد خودپرداز , قیمت خودپرداز , درآمد دستگاه atm , ,
:: برچسب‌ها: خودپرداز , خرید خودپرداز , قیمت خودپرداز , درامد خودپرداز , درآمد دستگاه atm ,
:: بازدید از این مطلب : 349
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 4 آذر 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : خودپرداز

خودپرداز بدون کارت

کارت‌های بانکی که در ایران به نام عابربانک شناخته می‌شوند اولین مرحله ایمن‌سازی دسترسی به حساب افراد و استفاده از خودپرداز به ‌شمار می‌آیند. این کارت‌ها در کنار مزایای خود امروز در حال حذف از چرخه خدمات بانکداری الکترونیکی میباشند. از دلایل این امر می‌توان به رشد فناوری، بالارفتن هزینه تکثیر و تولید کارت، پایین آمدن ضریب ایمنی کارت ها و تقاضا برای سهولت و آسان‌سازی استفاده از دستگاه خودپرداز اشاره کرد. بانک‌های خصوصی ایران پیشتاز ارائه خدمات الکترونیک پرداخت و بانکداری فناورانه هستند و برای حذف کارت از حساب‌های بانکی این بانک‌ها مثل سایر خدمات جدید همچنان پیشتاز هستند. دریافت و جمع‌آوری اطلاعاتی از مشتریان که معمولا در نظام بانکداری ایران سابقه نداشته است شروع تلاش برای گام بعدی خدمات بانکداری الکترونیک بدون کارت است. به عنوان مثال برخی از بانک ها در هنگام ایجاد حساب برای مشتری جدید یا ارائه خدماتی مثل تعویض کارت علاوه بر اطلاعات عادی، اسکن اثر انگشت را نیز دریافت می‌کنند. اسکنرهای اثر انگشت تقریبا در اکثر دستگاه های ارائه کننده خدمات بانکی حال حاضر از جمله خودپرداز مورد استفاده نیست.

آیا کارت عابربانک از سیستم بانکداری الکترونیک حذف می‌شود؟

تعدد حساب‌ها و نحوه مدیریت آنها یکی از چندین چالش‌ مهمی است که بر سر راه حذف کارت از سیستم بانکداری الکترونیک وجود دارد. با این حال ارائه خدمات بدون کارت در بیشتر دستگاه های خودپرداز آغاز شده است. لازم به ذکر است که ارائه چنین خدمتی در حال حاضر به دستگاه خودپرداز محدود نیست و از طرف بانک ارائه کننده سرویس باید فعال و مدیریت شود. اما بزودی شاهد نصب تجهیزات سخت‌افزاری اضافه نیز خواهیم بود که بستر ارتباطی را از سمت کاربر نیز تقویت کند.کارت عابربانک به عنوان یک مرحله مهم برای اعتبارسنجی اطلاعات کاربر در صورتی قابل حذف است که بتوان جایگزین ایمن‌تر، ساده‌تر و کم‌هزینه‌تر برای آن ارائه کرد. این که آیا کارت عابر بانک به صورت کامل از سیستم بانکداری حذف می‌شود یا خیر و زمان آن چه موقع خواهد بود هنوزپاسخ قطعی ندارد. بحث اعتبارسنجی مشتری و حذف کارت به عنوان یک لایه ایمن برای دسترسی، دو چالش بسیار مهم در مسیر حذف کارت‌ها از دستگاه های خودپرداز است. حذف هر لایه نیازمند تقویت لایه‌های دیگر یا جایگزینی آن با یک فرایند ایمن‌تر و ساده‌تر است که در حال حاضر حذف کارت بوسیله حواله خرید و اعتبارسنجی بوسیله تلفن همراه انجام می‌شود. این روند در حال حاضر برای بخش قابل توجهی از مردم که سطح سواد دیجیتالی کمتری بهره‌مند هستند مشکل‌ساز است. نباید فراموش کرد که طبقه متوسط اصلی‌ترین مشتریان خودپردازها هستند و هرگونه تغییری که منجر به پیچیده‌‌تر شدن روند استفاده از آن گردد باعث بازگشت به بانکداری سنتی خواهد شد.

ارسال حواله مستقیم بوسیله خودپرداز

برداشت وجه بدون کارت با کمی تغییر در اکثر خودپردازهایی که این قابلیت را پشتیبانی می‌کنند به صورت ارسال حواله است. بسته به این که از خدمات کدام بانک استفاده می‌کنید، درخواست برداشت بدون کارت را صاحب حساب صادر می‌کند. این درخواست می‌تواند از طریق خود دستگاه خودپرداز یا سایر سامانه‌های بانکداری الکترونیک متصل به حساب انجام شود. نام و شماره تلفن همراه دریافت کننده حواله را وارد می‌کنید که می‌تواند خود شما شخص یا دیگری باشد. دریافت کننده حواله می‌تواند با شناسه حواله دریافت شده به خودپرداز مراجعه کرده و مبلغ مذکور را بدون کارت دریافت کند. در واقع آنچه تحت عنوان خدمات بدون کارت تبلیغ می‌شود جایگزینی یا حذف کارت از چرخه خدمات خودپرداز نیست. ارسال حواله مستقیم یا غیرمستقیم برای سایرین یک قابلیت ارزشمند است که با کارت یا بدون کارت قابل استفاده و روز به روز در حال استفاده بیشتر است. این امکان، تنها برای برداشت وجه نقد قابل استفاده است. و تنها زمانی استفاده از آن مزیت است که اطمینان داشته باشید دریافت کننده حواله تمایل به دریافت وجه نقد دارد. این وجه در چارچوب و محدوده پرداخت مبلغ قابل برداشت که توسط بانک مرکزی از خودپردازها تغیین شده است قرار دارد.

حذف کارت و نظام یکپارچه خدمات پرداخت

بزرگترین مزیتی که حذف کارت از خودپردازها به همراه دارد پیوستن بانکها به نظام یکپارچه خدمات پرداخت از طریق دستگاه atm است. این سوال مهم همچنان بدون پاسخ است که اگر مشتری بخواهد در آینده بدون کارت از خودپرداز استفاده کند آیا ملزم به مراجعه به خودپرداز همان شعبه از بانک خود است یا به هر خودپرداز دیگری هم می‌تواند مراجعه کند؟ نظام یکپارچه پرداخت باعث می‌شود همه حساب‌ها زیر مجموعه یک ساختار واحد مثل شماره ملی یا هر ساختار مورد تایید بانک مرکزی قرار گیرد. با این شیوه مشتریان به آسانی خواهند توانست از خدمات یکپارچه فعلی در هر خودپرداز استفاده کند. همچنین شفافیت مالی متحول کننده‌ای به سیستم بانکی وارد شده و از سوی دیگر هزینه‌ های بانکها و صاحبان خودپرداز به واسطه حذف کارت کاهش ملموسی خواهد داشت.

source: خودپردازهای بدون کارت، کارت‌های بدون خودپرداز

 



:: موضوعات مرتبط: خودپرداز , خرید خودپرداز , درامد خودپرداز , قیمت خودپرداز , درآمد دستگاه atm , ,
:: برچسب‌ها: خودپرداز , خرید خودپرداز , قیمت خودپرداز , درآمد خودپرداز , درآمد دستگاه atm ,
:: بازدید از این مطلب : 266
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 3 آذر 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : خودپرداز

تبلیغات با خودپرداز

دستگاه خودپرداز بخش ثابت غیرقابل انکار مبلمان شهری است. این دستگاه دارای امکانات چندرسانه‌ای نمایش تصویر، ویدئو و پخش صداست. خود دستگاه محل مراجعه مستقیم صدها نفر در طول روز و هزاران نفر در ماه است. قابلیت تعامل و ارتباط مستقیم با مخاطب را به صورت خودکار دارد. و از همه مهمتر باوجود ماشینی بودن فعالیت آن از اعتماد و اعتبار کافی برخوردار است. پشتیبان فنی مالی و سازمانی بخشی از این اعتبار پنهان و آشکار خودپردازهاست. همه این گزینه‌ها در کنار هم خودپرداز را به یک رسانه‌ی تاثیرگذار در تبلیغات تبدیل می‌کند. تبلیغات بعد از نفت و خودروسازی سومین صنعت پولساز دنیاست. یعنی به نسبت هزینه‌کرد و منابع مورد نیاز، بازدهی بسیار بالایی دارد.خودپردازها به تدریج در حال تبدیل شدن به یک رسانه تبلیغاتی تاثیرگذار در حوزه‌های مختلف هستند. مراکز تجاری و فرهنگی در حال توجه به این بعد تاثیرگذار رسانه‌ه‌ای خودپردازها هستند، به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود درآمدزایی خودپردازها تنها محدود به ارائه خدمات بانکی نیست.

یک نمونه موفق از تاثیر رسانه‌ای خودپردازها در ایران

سال گذشته نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با همکاری اداره روابط عمومی و تبلیغات بانک تجارت، همکاری جالب و هدفمندی برای اطلاع رسانی فرهنگی از طریق دستگاه های خودپرداز آغاز کرد که در نوع خود به لحاظ سطح تاثیرگذاری و انتخاب رسانه بسیار بدیع و خلاقانه بود. نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای اطلاع رسانی و تبلیغ جشنواره کتابخوانی رضوی به جای رسانه‌های سنتی و اطلاع‌رسانی‌های متداول، به صورت گسترده و هماهنگ بخشی از خودپردازهای تحت پوشش بانک مرکزی (صرف بانک تجارت) را برای اطلاع رسانی این رویداد فرهنگی انتخاب کرد که با توجه به تعداد این دستگاه ها و قیمت بسیار پائین نمایش تبلیغات بصری در نمایشگر خودپردازها نتایج بسیار قابل توجهی بدست آمد. اگرچه هم‌اکنون اطلاع رسانی و نمایش تبلیغات بر روی نمایشگر اکثر دستگاههای خودپرداز به صورت پراکنده و صرفا مترکز بر روی خدمات بانکی، در حال انجام است، تجربه موفق همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی و بانک تجارت نشان داد ظرفیت‌ افزایش درآمد خودپرداز می‌تواند فراتر از امکانات بانکداری الکترونیک باشد.

خودپرداز رسانه‌ای که زودتر از غیر رسانه‌ها رسانه شد

آغاز حمل و نقل درون شهری بوسیله اتوبوس در ایران به حدود سال های 1300 شمسی تا 1310 برمی‌گردد. بیش از 60 سال طول کشید که مردم و کسب و کارها متوجه شدند می‌توان از بدنه اتوبوس‌های درون شهری به عنوان یک رسانه تبلیغاتی تاثیرگذار استفاده کرد. اگر در سال های اولیه کسی چنین درخواست و ادعایی داشت قطعا مخالفت همراه با تعجب زیادی را متحمل می‌شد. اما امروز این رسانه به یک منبع درآمد کاملا پایدار و سودآور برای مالکان اتوبوس‌ها، سازمانهای متولی و شرکت‌های تبلیغاتی تبدیل شده است. قطعا پی‌بردن به تاثیر و اهمیت خودپردازها در تبلیغات شهری به این زمان طولانی نیاز ندارد. این وسیله بخش ثابت غیرقابل انکار تبلیغات محیطی آینده است. صفحه نمایشی که روزانه صدها مشتری به آن متمرکز می‌شوند یکی از بهترین رسانه‌های تاثیرگذار برای انتقال مفاهیم و پیام‌های تبلیغاتی، فرهنگی و شهری است. هر رسانه متقاضی، پیام و مخاطب خاص خود را دارد. کارشناسان تبلیغات در حال حاضر به صورت پراکنده به این موضوع توجه می‌کنند چرا که سازماندهی نحوه جذب تبلیغات، طراحی پیام و نمایش گسترده و همزمان آن به کمی زمان نیاز دارد.

خودپردازها و درآمد تبلیغاتی

با توسعه فناوری اطلاعات، نیازمندی های چاپی و تراکت‌های کاغذی به سرعت در حال خالی کردن زمین تبلیغات به نفع رسانه‌های دیجیتالی هستند. اگر دقت کنید تا همین چند سال پیش هرجا دستگاه atm بود اطراف آن جعبه‌های نیازمندی رایگان و تراکت‌های زیادی توزیع می‌شد در صورتی که این دو مقوله (خودپرداز و نیازمندی‌ها و تراکت‌های چاپی) به‌ظاهر هیچ ارتباط معناداری باهم ندارند. تبلیغات‌چی‌ها خیلی زود دریافتند که مخاطب دستگاه خودپرداز بیشتر از سایر مردم تحت تاثیر تبلیغات تجاری و حتی فرهنگی قرار می‌گیرد. به نظر می‌رسد این رویه همچنان ادامه خواهد یافت. با نصب شدن اولین نمایشگر‌ها و کیوسک‌های تبلیغات دیجیتال در نزدیکی خودپردازها، شاهد سبک ‌جدیدی از تبلیغات ترکیبی محیطی خواهیم بود.
این نکته جدای از ظرفیت چندرسانه‌ای خود دستگاههای خودپرداز برای اطلاع‌رسانی است. خودپردازها ظرفیت‌های درآمدزایی چندرسانه‌ای و تبلیغاتی زیادی دارند. چه به ‌عنوان یک ابزار دیجیتال یا بخشی از رسانه‌ی ثابت محیطی. سرمایه‌گذاری زودهنگام روی این دستگاه یعنی در اختیار داشتن یک رسانه‌ محیطی تعاملی که ممکن است جنبه درآمد جانبی آن به اندازه کارکرد اصلیش قابل توجه باشد. کما این که درآمد تبلیغاتی اتوبوس‌های شهری و حتی فضای داخلی مترو به اندازه کارکرد اصلی این واسط برای متولیان آن اهمیت دارد. آینده متعلق به کسانی است که امروز به آن فکر می‌کنند. سرمایه‌گذاری روی دستگاههای خودپرداز یعنی آینده‌ای که پیش‌روی همه است. اما تنها عده‌ی معدودی فرصت‌های پنهان آن را می‌بینند.

source: ورود خودپرداز ها به دنیای تبلیغات و برندینگ



:: موضوعات مرتبط: خودپرداز , خرید خودپرداز , درامد خودپرداز , قیمت خودپرداز , درآمد دستگاه atm , ,
:: برچسب‌ها: تبلیغات در خودپرداز , خودپرداز , خرید خودپرداز , قیمت خودپرداز , درآمد خودپرداز , درآمد دستگاه atm ,
:: بازدید از این مطلب : 344
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 30 آبان 1398 | نظرات ()

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد